Taşıt Pulu
Taşıt Pulu Nedir?
ODTÜ kampüsüne ve Eymir’in belli bölgelerine araba ile giriş yapmak için kimlik kartınız yeterli değil. ODTÜ Taşıt pullarının birçok çeşidi var, tabii ki bu renkler araçların park etme yetkilerinde de farklılıklar yaratıyor.
ODTÜ Kampüsüne Arabayla Girmek
ODTÜ’ye araç ile girebilmeniz için, aracınızda bir taşıt pulu olması gerekiyor. Kampüsün herhangi bir kapısından giriş ve çıkış yaparken aracınızın plakası ve taşıt pulunuz kapıdaki güvenlik sistemleri tarafından okunarak otomatik kapı devreye girmektedir. Aracınızda herhangi bir taşıt pulu yoksa öğrenci kimliğiniz, arabayla girmenize yetmiyor. Taşıt pulunun rengi ise giriş ve çıkışlar için önemli bir farklılık değil.
Taşıt Pulu Başvurusu
Taşıt pulları her sene okul açılmadan ortalama 2 hafta önce satın almak için öğrencilere sunulur. Pandemiden önce yüz yüze ilerleyen bu süreç artık tamamen online ortamda elektronik olarak tamamlanabilmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra öğrencilerin mail adresini sık sık kontrol etmesi ve başvurunun devamında gelişecek durumları takip etmesi gerekir. Her taşıt pulunun kendine yönelik şartları, özellikleri ve kontenjanı olduğu için doğru renkte pul için başvurduğunuza emin olmalısınız.
Başvuruların yapılacağı internet sitesi: https://tasitpulu.metu.edu.tr/
Taşıt Pulu Başvurusu Ne Zaman?
Taşıt pulları her sene okul açılmadan ortalama 2 hafta önce satın almak için öğrencilere sunulur. 2022-2023 eğitim dönemi için taşıt pulları, yukarıda yer alan internet sitesi üzerinden 25 Eylül’de satışa açılacaktır.
Taşıt Pulu Fiyatları
2022-2023 eğitim dönemi için belirlenen ODTÜ taşıt pulu fiyatları şu şekildedir:
Sarı (Öğrenci) Taşıt Pulu: 1,000 TL
Kahverengi (Öğrenci) Taşıt Pulu: 400 TL
Personel (Akademik) Taşıt Pulu: 60 TL
Personel (İdari) Taşıt Pulu: 60 TL
Personel (Lojman) Taşıt Pulu: 60 TL
Mezun Taşıt Pulu: 250 TL
Mezun (Teknokent Çalışanı): 750 TL
Teknokent (ODTÜ) Taşıt Pulu: 1,250 TL
Teknokent (A-7) Taşıt Pulu: 500 TL
Güncel detaylı fiyat listesi: http://ihm.metu.edu.tr/tr/ucretler
Taşıt Pulu Nasıl Kullanılır?
ODTÜ taşıt pulu sticker’ları genelde arabaların ön camına yapıştırılır. Buna alternatif olarak ön konsola da koyabilirsiniz. Fakat önemli olan aracın park edildiği zaman taşıt pulunun görünür olmasıdır. Görünür bir alanda olmayan taşıt pulları için ODTÜ güvenlikleri uyarı yapabilirler.
Sarı (Öğrenci) Taşıt Pulu
ODTÜ sarı (öğrenci) taşıt pulu sticker’ı, öğrencilere okulda birçok bölüme, park alanına, kütüphane ve KKM gibi önemli binaların çok yakınına park etme hakkı vermektedir. Fiyatı oldukça yüksek ve kontenjanı her bölümün farklı olmakla birlikte kahverengi sticker’a göre azdır.
Kahverengi (Öğrenci) Taşıt Pulu
ODTÜ kahverengi (öğrenci) sticker’ı, okulda en çok kullanılan taşıt pullarından biridir. Bu pulu kullanan öğrenciler okulda kısıtlı alanlara araç bırakabilirler. Bu alanlar genel olarak: Yurtlar bölgesi, A2 Otoparkı ve Teknokent Uydu Park Alanı’dır. Fiyatı her zaman sarı sticker’a göre daha uygundur, kontenjan ise yüksektir.
Akademik (Kırmızı) Taşıt Pulu
Akademik personelin kullanımı için hazırlanan ODTÜ Akademik Personel Taşıt Pulu kırmızı öğretim görevlilerinin, araştırma görevlilerinin, öğretim görevlileri kadrolarında çalışanların ve öğretim görevlisi emeklilerinin kullanımı için uygundur. Bu taşıt pulunun rengi kırmızıdır ve üzerinde “Akademik” yazısı bulunur.
Teknokent Taşıt Pulu
ODTÜ TEKNOKENT ve KOSGEB bünyesinde faaliyet gösteren şirketlere, şirket çalışanlarına ve servis araçlarına, en fazla 1 adet taşıt pulu verilir. Taşıt pulu bulunan Teknokent çalışanları A-4, A-7, A-8 ve Teknokent A-7 kapılarından giriş çıkış yapabilir.
Hatalı Park Edersem Ne Olur?
Aracınızdaki taşıt pulunun şartlarına uygun park etmezseniz sırasıyla iki uyarı, ceza ve gerekirse taşıt pulu iptali gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Hatalı park etmemeye ve aracınızda ODTÜ öğrencisi olmayan kişiler ile kampüse giriş yapmamaya özen göstermelisiniz.