ODTÜ Bilim Ağacı

Genel Bilgi

Bilim Ağacı heykeli, ODTÜ A1 girişinde yer alan ve okulun en bilinen simgelerinden biridir. 1966 yılında heykeltıraş Tamer Başoğlu ve mimar Ersen Gürsel tarafından yapılmıştır. Zamanla popülerleşen ve ODTÜ’nün bir simgesi haline gelen Bilim Ağacı, mezun olan öğrencilerin ve okula yeni gelenlerin fotoğraf çekilmek için uğradığı popüler bir ikon haline gelmiştir.

ODTÜ Bilim Ağacı – Oryantasyon 2020

Yarışmada 2. Oldu

1965 yılında düzenlenen Atatürk Anıtı Yarışmasında ikinci olan proje, dönemin rektörü Kemal Kurdaş’ın isteği üzerine yapılarak Eskişehir Yolu (A1 Kapısı) üzerindeki girişte sergilenmeye başlanmıştır. Heykel yerine koyulurken Kemal Kurdaş, ODTÜ’nün bütün olarak bilim ağacı olduğunu belirtmiş ve eserin ismine “Bilim Ağacı” denmesini önermiştir.

Heykelin Anlamı

Tamer Başoğlu, “Bu anıt, Türkiye’de Atatürk ve devrimlerini soyut olarak anlatan ilk heykeldir. Bu heykelde yıkık ve viraneye dönmüş bir Anadolu şehrinde dinamik ve güçlü bir kök üzerinde atom bombasının mantar şeklinde patlayışını andıran Atatürk ve devrimleri anlatılmak istenmiştir. Heykeldeki her uç Atatürk’ün devrimlerini sembolize etmektedir.” diyerek eserin anlamını vurgulamıştır.

ODTÜ Bilim Ağacı (1966)

Heykelin Yeri Değiştirildi

İlk yıllarda A1 girişinin sağında yer alan tepeye konumlandırılan heykel, etrafındaki ağaçların büyümesi ile uzaktan görünemez bir duruma gelmiştir. Bunun üzerine giriş kapısının hemen yanına, mevcut yerine taşınmıştır.

Fotoğraflar

ODTÜ Bilim Ağacı (2021)
ODTÜ Metro İstasyonu – Bilim Ağacı Motifi
Başlıklar
Sponsorlu Reklam
İletişim & İş Birlikleri İçin:
İletişim & İş Birlikleri: