Türkiye’de varolan dağcılık örgütleri içerisinde sürekli olarak önder konumunu korumuş, Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndan (TDF) bile daha köklü bir geçmişe sahip olmuş, Türkiye’nin bilimsel ve sistematik bir yaklaşımla dağcılık ve kayak eğitimleri veren ilk ve tek doğa sporları okulu olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kolu’nun (ODTÜ-DKSK) temel eğitim programı dahilinde her yıl tekrarlanan teorik eğitimlerinin ilk ayağı Dünya dağcılık tarihi, Türkiye Dağcılık tarihi, DKSK tarihi ve de son olarak Dağcılığın etik tarafı, diğer bir deyişle “felsefe” adı altında topladığımız DKSK’nın ilkeleridir.
DKSK içinde yürüyüş ve kampçılık ile başlayan ve yıllar süren dağcılık eğitimi sonunda kişi eğer isterse 8000 metrelik Himalaya doruklarına çıkabilecek bir bilgi ve tecrübe seviyesine erişebilmekte veya Türkiye’de bulunan çok ileri zorluk derecesi olan kaya duvarlarına tırmanabilmektedir. Ancak bu somut teorik ve pratik eğitimler ve tırmanışlar dışında, kağıda dökülmesi zor olan bir başka boyut vardır ki, bu da DKSK’da özellikle 1970’lerde şekillenmiş olan dağcılık anlayışı ve pratiğidir. Türkiye’de dağcılık alanında bir “DKSK ekolü” olarak tanımlanan yaklaşımın olması ve diğer tüm dağcılık uygulamalarından farklılık göstermesi de buna bağlıdır.
Dolayısı ile DKSK’da yapılan spor anlayışını bu yaklaşım ve ilkeler zincirinden ayırmak imkansızdır. Yaptığımız sporu tek yönlü olarak görmeyip, ekip anlayışı, çevre koruması, yöre insanlarına saygı gibi konularla beraber algılamak gerekmektedir. Olduğu yerde sayan bir dağcılık anlayışını red ettiğimizden dolayı, bireysel dağcılık anlayışımızı ve Türkiye dağcılığını ilerilere taşımak için geçmişi de bilmek gerekir. Her ne kadar yeni başlayan arkadaşlara önemsiz gözükse de, ileride bu bilgilerin anlamı çok daha belirginleşecektir. Aynı şekilde tamamı ile amatör bir şekilde varlığını yıllardır sürdüren DKSK’nın iç yapısını ve işleyişini bilmek gerekmektedir.
DKSK’da eğitim programı dağcılıkta 3, kayakta 2 yıl süren bir programı kapsar. Eğitimler birbirini tamamlayıcı niteliktedir. İlk yıl alınan eğitimler bir bütün olarak temel eğitimler olarak geçer. Temel eğitimleri tamamlamamış olanlar daha sonraki senelerde kol faaliyetlerine devam edebilmek için ilk etkinlik olan Temel Yürüyüş Eğitimi ile başlamak zorundadır.
Temel Eğitimler Elmadağ Yürüyüş Eğitimi ile başlar. Daha sonra Işık Dağında Temel Kampçılık Eğitimi ardından da Ilgaz’da Temel Kış Kampçılık Eğitimi gelir. Bu eğitimleri tamamlayan sporcular Temel Kayak Eğitimi’ni almaya hak kazanırlar.
Temel Kayak Eğitimi kayağa başlangıç eğitimidir. Onu da İleri Kayak Eğitimi Takip eder.
Dağcılığa devam etmek isteyen sporcular Elmadağ’da yapılan Temel Kış Kazmalı Düşüş Eğitimi’ni almak zorundadır. Bunu Uzun Yürüyüş etkinliği takip eder. Uzun yürüyüş etkinlikleri zorunlu olmamakla birlikte o zamana kadar öğrendiklerimizi uygulayabilmek için iyi bir fırsattır. Bahar gelir havalar ısınır ve Temel Kaya Tırmanışı Eğitimleri başlar. Bunlar Ankara Hüseyingazi Kayalıklarında yapılır ve günübirlik 4 adımdan oluşur. Temel eğitimlerin son basamağında ise yaz etkinliği vardır. yaz etkinlikleri yaz boyunca 4-5 ayrı yerde yapılır. Yaklaşık bir hafta sürer ve o zamana kadar öğrendiklerimizi uygulamamıza yarar. Sporcular kendilerini geliştirir ve tecrübe kazanırlar.
Bizi Takip Edin:
E-mail adresinizi bırakarak son paylaşılanlardan anında haberdar olabilirsiniz.
Bu sitedeki tüm içerikler gönüllü öğrenciler tarafından çeşitli konularda bilgi vermek amacıyla oluşturulmuştur.
ODTÜ 101 | ODTÜ ve Bileşenlerine Dair Her Şey!
Powered by ODTÜ Verimlilik Topluluğu