Kütüphane Hakkında

1956 yılında hizmete başlayan  ODTÜ Kütüphanesi, 15 Eylül 1963 tarihinde bugünkü kampüse,1967 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır. Kütüphanenin birinci kısmı 1967 yılında, ikinci kısmı ise 1975 yılında hizmete girmiştir. 2015 yılı verilerine göre ODTÜ Kütüphanesi; 489.000 basılı kitap, 200.120 elektronik kitap, 183.259 ciltli dergi, 1.127 basılı dergi aboneliği, 53.824 elektronik dergi aboneliği, 19.300 yüksek lisans ve doktora tezi ile büyük bir koleksiyona sahiptir. Bilgi edinmek istediğiniz bir  konu hakkında kategorilerinin en iyisi olan  kitapları, rahatça bulabilirsiniz. Kütüphane binası 250.000 cilt kitap ve 2000 kişi alabilecek şekilde planlanmıştır. Covid salgınından dolayı bu sayı yaklaşık yarı yarıya düşürülmüştür.

ODTÜ Kütüphanesi 2 farklı alandan oluşmaktadır:

Sessiz kısım:

Adından da anlaşılacağı üzere bu kısım grup çalışmalarına uygun bir yer değildir. Kitaplar bu kısımda yer almaktadır. Öğrenciler grup çalışması yapmadıkları zaman veya kitap okumak istedikleri zaman bu kısmı tercih etmektedirler. Kırmızı koltuklarda burada bulunmaktadır. Kitabınızı, çayınızı veya kahvenizi alıp kırmızı koltuklarda keyifli bir şekilde kitap okuyabilirsiniz.

Sesli kısım:

Öğrenciler bu kısmı çoğunlukla grup çalışması ve 24 saat açık olduğu için tercih etmektedirler. Bu kısımda kitap yer almaz. Sessiz kısma göre kapasitesi çok çok düşüktür. Bu yüzden, öğrenciler burada çalışmak istediklerine erken gelip yer bulmaya çalışmaktadırlar.

Pandemi Döneminde Getirilen Kurallar

  • Kütüphane ana bina kullanım kapasitesi 650 kişi ve Rezerv Salonu 80 kişi olarak hizmete açılmıştır.
  • Kütüphaneye girişte HES kodu ve maske kontrolü  yapılacaktır.
  • Çalışma salonlarında oturma düzeni sosyal mesafe kurallarına uygun olarak, aynı masada en fazla iki kullanıcı çapraz olarak oturabilecek biçimde düzenlenmiştir.
  • Kısıtlı kullanım kapasitesi nedeniyle sadece Üniversitemiz öğrencilerinin kullanımına açılmıştır. (Öncesinde dışarıdan öğrenciler gerekli işlemleri yaptıktan sonra kütüphaneden yaralanabiliyorlardı).
  • Gecikme bedeli ödeme işlemleri öncelikli olarak uzaktan ödeme yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Kiosk kullanımı ve temassız ödeme yöntemi, uzaktan ödeme gerçekleştiremeyen kullanıcılar için uygulanmaktadır.

Öğrencilerin Genel Yorumu

COVID salgınından önce bile çalışmak için öğrenciler yer bulmakta zorluk çekerken şimdi final dönemlerinde kapasitenin düşmesinden dolayı öğrenciler çalışma yeri bulmakta baya zorlanmaktadırlar.

Başlıklar
Sponsorlu Reklam
İletişim & İş Birlikleri İçin:
İletişim & İş Birlikleri: