Oda Taşıma İşlemleri
ODTÜ yurtlarına yerleşme süreci derslere başlama tarihinden yaklaşık 2 hafta önce başlar. Öğrenciler yurt başvurusu yaptıklarında yurtlara yerleşmek için bir puan alırlar ve buna göre yerleştirmeler yapılır. Bu puan okula kayıt yaptırma sürecinde ODTÜ sistemine öğrenciler tarafından girilmiş olan bilgilere (Ailedeki birey sayısı, baba-anne meslek vs.) bağlı olarak verilir. Yurda yerleşemeyenler aldıkları puan ile sıralamaya girer ve sonraki haftalarda yurtlarda boş yer açıldıkça yurda yerleştirilirler. YKS sonucu SAY İlk 4000, TM ilk 500, SÖZ ilk 300 ve DİL ilk 100 sıralamaya sahip olanlar yurt tercihi yapabiliyorken bu kapsamda yer almayan öğrenciler bölümlerine yakınlığına göre yurtlar müdürlüğü tarafından yurtlara yerleştirilirler.
Yurt değişikliği yapmak isteyen öğrenci Yurtlar Müdürlüğüne bir dilekçe yazar, dilekçede belirtilen sebepler uygun görülürse yurt değişikliği onaylanır. Yukarıda belirtilen sıralamalara sahip öğrenciler yurt değişikliği yaparken daha avantajlıdır, diğer öğrenciler ise yüksek ihtimalle yurt değiştiremezler, istisna durumlar dışında tabi: Sağlık sorunlarından dolayı o yurtta kalamayacağını anlatan bir rapor almaları halinde bu Yurtlar Müdürlüğü tarafından değerlendirilir ve yurt değişikliği onaylanabilir. (Örneğin sırt ağrısından ötürü ranza sisteminde kalamayan bir öğrenci için baza yatakların olduğu yurtlara geçiş izni verilebilir.) Öğrenciler 3 veya 4.sınıf olduğunda yurt değiştirmesi kolaylaşır, Yurtlar Müdürlüğü’ne dilekçe vermeleri gerekir, yüksek ihtimalle onaylanır.
Yurt içerisindeki değişiklik konusu yurtlar arasındaki değişiklikten çok daha kolaydır. Yalnız sebepsiz yere oda değiştirme durumuna yurt müdürlüğü karşı çıkabilir. Genelde oda arkadaşları ile anlaşamama, yurtta kalan tanıdık bir arkadaş ile aynı odada kalma isteği vs. gibi sebepler ile oda değiştirmek mümkündür. Bunun için Yurtlar Müdürlüğüne gitmeye gerek yoktur, kendi yurt yönetiminizle iletişime geçmeniz yeterlidir. Oda değiştirme talebinizi ilettiğiniz dönemde boş oda olması gerekir. Bu talebi ilettiğiniz zaman dilimi öğrencilerin yurttan ayrılma dönemlerine denk gelirse, mesela okul başında bir kısım öğrenci eve çıkmak için 1-2 hafta daha yurtta kalıp ayrılır, bu haftalarda ev ararlar ve sonrasında eve yerleşip yurttan ayrılışı gerçekleşince bir tane yatak boşalır. Ayrıca dönem veya sene sonunda öğrenciler mezun olduğu için yurttan ayrılırlar, bu da yine başka bir fırsat. Bunların dışında yine ara ara öğrencilerin yoğun olarak yurttan ayrıldığı dönemler oda değiştirmek için birer fırsattır.
Odayı taşıma olayı başlı başına büyük bir iş yüküdür, bunu yazmayı unutmayayım :)) Çok fazla eşyası olmayan bir öğrenci olarak bile oldukça zorlanmıştım, sırf bu sebepten ötürü bile oda değiştirmeyi 2 kez düşünebilirsiniz :))
– 3 kez oda taşımış bir ODTÜ öğrencisi. (2022)
Hala sorunuz mu var? Bize iletin.
